GV Elistha

Groepsspringen

Nieuws 2015

Gymvereniging Elistha zet 600ste lid in het zonnetje

Zaterdag 4 juli heeft Danny Pellegrom, voorzitter van gymvereniging Elistha, tijdens de gymuitvoering van de peuters en kleuters bekendgemaakt dat de vereniging inmiddels meer dan 600 leden heeft. Dit is het hoogste aantal sinds de oprichting in 1946. Uit handen van de voorzitter kreeg het 600ste lid Evi Janssen een officieel leidingshirt met eigen naam. 


De vereniging is uitgegroeid tot een toonaangevende vereniging in de regio op het gebied van gymnastiek, turnen en groepsspringen. Ook voor dans, Rhönrad (een spectaculaire vorm van turnen met een ‘grote hoepel’), steps, Tricking (een combinatie van vechtsporten en acrobatiek) en gym-extra (speciaal voor kinderen met een motorische achterstand) kun je bij de Elistha terecht. Gymnastiek als breedtesport is een hoofddoelstelling van de vereniging. Sportieve recreatieve ontspanning aanbieden in een vriendschappelijke en sociale sfeer. Elistha sluit aan bij het landelijke beleid om zoveel mogelijk bevolkingscategorieën in beweging te krijgen en te houden. 

Geslaagde gymuitvoering door peuters en kleuters Elistha

Afgelopen zaterdagochtend 4 juli gaven de peuters en kleuters die lessen bij gymvereniging Elistha in Elst een demonstratie van wat ze geleerd hebben. Aan de hand van het thema ‘circus’ lieten in totaal zo’n 60 jongens en meisjes hun kunsten zien op onder andere de trampoline, evenwichtsbalk en rekstok. Er waren drie voorstellingen van een uur. Eerst waren de ouder/peutergroepen aan de beurt: de kleinste kinderen met hun begeleider. Daarna was het de beurt aan de peuters en kleuters. Ondanks de warmte was de opkomst groot. Er zaten veel trotse ouders en opa’s en oma’s in het publiek. De ochtend is mogelijk gemaakt door de inzet van veel vrijwilligers en de sponsoren Jumbo en De OpbodMakelaar Elst.

Foto's staan HIER

Recreatieve wedstrijd 31 mei

Op 31 mei hadden de meisjes van de recreatieve gymgroepen hun wedstrijd in 'de Kruisakkers'. De opkomst was groot en er was ook veel publiek. In de tweede wedstrijdronde deden ook de kleinste meisjes van de selectie mee, de meisjes die turnen in de categorie pré-instap.

Om de wedstrijd mogelijk te maken heb je natuurlijk veel mensen nodig: trainers en assistenten om de oefeningen aan te leren en de wedstrijd te begeleiden, mensen die ervoor zorgen dat de scores in de computer verwerkt worden, juryleden om de oefeningen te beoordelen enz.. 

Om deze mensen van hapjes en drankjes te voorzien en om de prijzen mogelijk te maken heb je natuurlijk sponsors nodig. Daarom zijn we 'De Pannenkoekenbakker'ui Slijk-Ewijk, Nouveau Haarmode uit Elst en Jumbo Elst dankbaar voor hun bijdrage.

Voor jullie is het misschien niet duidelijk hoe de cijfers tot stand komen, daarom een korte uitleg. 
Een oefening heeft een bepaalde moeilijkheid, dat is de D-score. (D staat voor difficulty, engels voor moeilijkheid) De D-score heeft een vast uitgangspunt: bij niveau 1 is dit 3,0 punten en bij niveau 2 is dit 2,7. Soms kan je kiezen om iets te doen dat moeilijker is, dan krijg je per moeilijker ding 0,3 punten extra in de D-score. Doe je iets wat makkelijker is of laat je iets weg, dan gaat de score per keer met 0,3 omlaag. Op deze manier wordt de D-score dus bepaald.
Naast de D-score heb je de E-score. Deze score zegt hoe goed/netjes je de onderdelen hebt gedaan (E staat voor execution, uitvoering). Als je alles helemaal perfect doet is de E-score 10 punten, alles wat niet helemaal goed gaat geeft aftrek. Bij deze wedstrijd ging er bijvoorbeeld 0,5 punten af als je viel, als je iets met hele kromme benen deed 0,3 punten minder, met een beetje kromme benen 0,1 punt eraf enzovoort.
Voor de eindscore per toestel worden de D-score en de E-score bij elkaar opgeteld.
Bij sprong moest je 2x springen en de beste van deze sprongen telde mee voor de eindscore. De D-score op sprong werd bepaald door de moeilijkheid van de sprong die je sprong. 
De 4 cijfers samen leverden een totaalscore op en de hoogste score is dan dus de winnaar.
(Voor de meisjes van de pré-instap hebben we de normale jurering aangehouden. Zij kregen bijv 1 punt aftrek voor een val, en bij sommige meisjes staat ook Neutrale aftrek, maar het voert te ver dat hier uit te leggen).

Voor de nummers 1 t/m 3 lag er een mooie medaille klaar en een klein prijsje, en alle deelnemers kregen een vaantje ter herinnering aan de wedstrijd.

Uitslag wedstrijd 1

Uitslag wedstrijd 2

Uitslag wedstrijd 3